Paella, bramborový salát s tuňákem

Další díl magazínu Dobrůtky nás zavedl do ostravské restaurace Pata negra, která se zaměřuje na španělskou kuchyni. Šéfkuchař Jiří Nenička nám nabídl dva recepty na tradiční španělská jídla – paellu a bramborový salát s tuňákem. Přejeme dobrou chuť!


Paella

Suroviny:
- kulatozrná rýže
- treska
- kalamáry
- krevety
- mušle
- rajčata
- paprika
- česnek
- mrkev
- hrášek
- olivový olej
- sůl
- šafrán
- čerstvá petrželová nať

Postup:
Nejprve si připravíme základ - nadrobno nakrájená rajčata, mrkev, papriku a česnek osmažíme na olivovém oleji a asi 30 minut dusíme. Do tohoto základu přidáme (na speciální pánev na paellu, popř. na teflonovou pánev) na tenká kolečka nakrájené kalamáry. Poté na pánev nasypeme kulatozrnou rýži, kterou neproplachujeme. Rýži zalijeme horkou vodou – podle typu rýže zhruba na 1 díl rýže 3 díly vody. Směs osolíme, okořeníme špetkou šafránu a dusíme bez pokličky na mírném ohni. Nemícháme! Postupně do pánve přidáváme nejprve kousky tresky, poté krevety a nakonec mušle a mražený hrášek. Paellu dusíme celkem asi 30 minut – až do chvíle, kdy se všechna voda vydusí a rýže změkne. Nakonec vše zakápneme olivovým olejem.


Bramborový salát s tuňákem

Suroviny:
- brambory
- hrášek
- mrkev
- tuňák
- majonéza
- sůl

Postup:
Do měkka uvařené brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Mražený hrášek a nadrobno nakrájenou čerstvou mrkev uvaříme rovněž do měkka. Použít můžeme případně i sterilovanou směs. Konzervu tuňáka slijeme z oleje, v misce jej vidličkou rozmačkáme. Přidáme brambory a zeleninu a vše smícháme s majonézou (tou nešetříme) a s olivovým olejem. Nakonec salát podle chuti osolíme.

autor: can

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.