Višňové překvapení

Proč si v Dobrůtkách taky občas malinko nezahřešit a nedopřát si něčeho sladkého na zub? Recept na Višňové překvapení nám dala paní Miluše Vieriková, která se už dvanáct let otáčí ve vlastním cukrářství v Ostravě-Hošťálkovicích. Ochutnejte a nebudete litovat!


Višňové překvapení

Na těsto:
6 žloutků ( vejce velikosti L )
5 bílků
16 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
10 dkg výběrové polohrubé mouky
6 dkg kakaa
5 dkg oleje

Nejprve se pustíme do přípravy sachrového piškotu: v míse vyšleháme žloutky s cukrem. Poté do hmoty postupně pomalu vmícháme olej. V další nádobě si do tuha ušleháme bílky. Vše pak společně smícháme také s moukou a kakaem. Těsto poté rozetřeme na plech vyložený pergamenovým nebo pečícím papírem a pečeme při teplotě 210 stupňů 10 minut. Těsto necháme vychladnout. Rozřízneme jej na půl a slepíme k sobě višňovým džemem. Z takto připravené dvojité vrstvy těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 centimetrů.

Na krém:
12 dkg polotučného tvarohu
25 dkg mascarpone
12 dkg cukru moučka
1 vanilková cukr
1 dl 33procentní smetany

V míse vyšleháme nejprve tvaroh s cukrem a mascarpone. Poté přidáme smetanu a opět šleháme, aby byl krém hodně tuhý. Nejprve krémem potřeme boční strany piškotových koleček a obalíme je v sekaných mandlích nebo kokosu. Za pomoci cukrářského sáčku pak zdobíme horní část zákusku – po celém obvodu nastříkáme pěkné pusinky a do středu naklademe višně ( například mražené svařené s trochou cukru ). Takto ozdobený zákusek můžeme ve finále zafixovat shora tenkou vrstvou rozpuštěného želé – agaru.

autor: čan