Filé ze pstruha s cizrnovou kaší a salátem z čerstvého špenátu

Šéfkuchař restaurace Zámku v Ostravě-Zábřehu Pavel Gavenda nám nabídne menu, které vychází z tradičních kvalitních surovin, ovšem v zajímavé a poněkud neobvyklé kombinaci. Těšte se tedy na filé ze pstruha s cizrnovou kaší a salátem z čerstvého špenátu.


Filé ze pstruha

Suroviny:
- čerstvý pstruh
- máslo
- sůl

Postup:
Čerstvou rybu si nejprve očistíme, jemně nožem seškrábneme šupinky, a pak vykostíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a filátka ze pstruha zprudka osmažíme nejprve otočená kůží dolů. Po chvilce je obrátíme. Poté filé asi 5 minu zapékáme v troubě na 200 stupňů. Z ořezů ryby připravíme vývar, který nám může posloužit na výbornou rybí polévku.

Cizrnová kaše ( 4 porce )

Suroviny:
- 500 g cizrny
- cibule
- česnek
- sůl
- pepř

Postup:
Cizrnu den předem namočíme. Vaříme ji nejlépe v tlakovém hrnci, společně s cibulí a česnekem do měkka. Ke konci vaření ji osolíme. Poté cizrnu scedíme a umixujeme. Kaši dochutíme solí, pepřem a případně ještě i česnekem

Salát z čerstvého špenátu

Suroviny:
- mladý čerstvý špenát
- klíčky z červené řepy
- vinný ocet
- olivový olej
- cukr
- sůl
- voda

Postup:
Lístky špenátu omyjeme a osušíme. Do mísy k nim přidáme klíčky z červené řepy. V další misce si připravíme zálivku z cukru, soli, octu, oleje a trošky vody.


Vše společně na talíř servírujeme tak, že doprostřed dáme nejprve uhlédnou porci cizrnové kaše. Vedle ní pak klademe hrstku špenátu a klíčků, smočenou v zálivce, a nakonec na vše jemně položíme smažená filátka. Přidáme i kousek citronu, kterým si podle chuti můžeme jídlo dochutit.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.