Pošírované filátko z candáta a salát z mořských řas

I milovníci dobrého jídla mají svůj festival, na kterém kuchaři a restaurace nabízejí fajnšmekrům své kulinářské speciality. Od jídel tradičních a krajových, až po zahraniční a exotické pokrmy.

Jednou z šesti ostravských restaurací, které se zapojily do nabídky Festivalu Grand Restaurant, je Buena Vista, kde nám představil zajímavý recept šéfkuchař Roman Kurfiřt. Servírovat dnes v magazínu Dobrůtky budeme Pošírované filátko z candáta na salátu z mořských řas s koprovým creme fraiche.


Pošírované filátko z candáta

Suroviny:
- filé z candáta
- máslo
- olivový olej
- koriandr
- citrón
- sůl
- mletý pepř

Postup:
Filátko z candáta lehce osolíme, opepříme a pokapeme citrónem. Vetřeme do něj z obou stran nasekaný čerstvý koriandr, zlehka ho na kůži párkrát nařízneme a zakápneme olivovým olejem. Rybu necháme pár minut odležet. Do hrnce dáme mezitím vařit vodu, do které vložíme kus čerstvého koriandru a citrón. Poté vložíme do hrnce na pařáček candáta. Pod pokličkou jej pošírujeme v páře zhruba 5 minut z každé strany. Poté filátko opatrně přendáme na pánev s rozehřátým kouskem másla a olivovým olejem. Opékáme jej pár zprudka pouze z jedné strany – kůží dolů, až se nám vytvoří pěkná kůrčička. Filátko z candáta servírujeme na salátu z mořských řas s koprovým creme fraiche.


Salát z mořských řas

Suroviny:
- mořské řasy
- výhonky mungo
- výhonky vojtěšky
- pažitka
- citrón
- pepř
- sůl

Postup:
V soli naložené čerstvé mořské řasy propláchneme ve vodě a necháme v cedníku okapat. Poté řasy vložíme do misky, přidáme výhonky mungo, výhonky vojtěšky, citrónovou šťávu a nakrájenou čerstvou pažitku. Vše osolíme, opeříme, zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.