Ryba na rajčatech

Modrá laguna a ryby? Zní to docela logicky, viďte?! Nejde ale o náhodou, nýbrž o cílené propojení zdravého jídelníčku s restaurací, ve které jsme pro vás natáčeli náš první říjnový kulinářský pořad. S mikrofonem jsme totiž vyrazili do restaurace Modrá Laguna v Bílovci na Novojičínsku, abychom společně s jeho majitelkou, paní Helenou Schweinerovou připravili rybu na rajčatech.


Ryba na rajčatech (původem ze Španělska)

Suroviny:
- příslušný počet rybích porcí (podle počtu jedlíků)
- čerstvá rajčata
- česnek
- sůl
- olivy
- olivový olej
- petrželová nať
- uvařené brambory
- čerstvá zelenina na oblohu

Postup:
Nejprve uvaříme brambory a necháme vychladnout. Rybu (čerstvou nebo mraženou) nejprve osolíme. Solí ale šetřete, protože později budeme přidávat olivy, které jsou naložené ve slaném nálevu. Rozehřejeme pánev s olivovým olejem (2 polévkové lžíce) a rybu osmahneme po obou stranách tak, aby se zatáhla a dále nepouštěla šťávu. Můžete předem plátky ryby také obalit v hladké mouce, pokud na to jste zvyklí, ale není třeba. Během opékání by se měla vytvořit mírně zlatavá kůrka. Poté ztlumíme plamen na sporáku a mezitím nakrájíme 2 stroužky česneku (na 1 porci) na plátky a přidáme na pánvičku, opět společně restujeme. Poté slijeme přebytečný tuk.

Na plátky nakrájíme čerstvé rajče (i se slupkou) a přidáme k rybě s česnekem. Necháme opět chvíli restovat. Rajče postupně pustí šťávu, která je pro dokončení a chuťovou vyváženost ryby nezbytná. Protože se rajčatová šťáva odpařuje, podlijeme rybu podle potřeby vývarem (nebo vodou). Za chvíli uvidíte, jak se šťáva postupně zahušťuje. Zhruba po dvou minutách přidejte na pánev také olivy. Doporučujeme zelené, neplněné, případně plněné jen papričkou.

Jakmile všechna směs projde opět varem, nasekáme petrželovou nať (můžete použít i trochu libečku) a přidáme k masu. Poslední surovinou, kterou přidáme na pánev, jsou na kostičky nakrájené uvařené brambory. Necháme vše společně provařit, zakápneme trochou citrónové šťávy a ihned podáváme. Pokud použijeme brambor více, nemusíte už k rybě dávat další přílohu. Jde vlastně o jídlo známé jako „jídlo z jednoho hrnce“. V případě, že nemáte brambory moc rádi, dejte jich jen trochu a rybu se zeleninou podávejte s těstovinami či rýží, může být i zeleninová obloha.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.