Sushi
Máte rádi dobré jídlo? A jste vstřícní k různým kulinářským experimentům? Zamíříme totiž do Orientu. Tedy, přesněji řečeno, do jednoho z ostravských kulinářských center, ale jídlo, které budeme společně připravovat, pochází z Japonska. Pokud tipujete sushi, nemýlíte se.
Sushi s více než tisíciletou historií a tradicí je ve světě bez pochyb nejpopulárnější japonské jídlo. Vzniklo původně z konzervování ryb, pro uchovávání bílkovin.
Syrové a očištěné ryby byly na několik týdnů vloženy mezi dva kameny se solí a rýží. Když byly kameny odstraněny, nahradil je lehký obal z listů nebo z tkaniny. Po několika týdnech až měsících i letech (záleželo na druhu ryby, teplotě okolí, vlhkosti, atd.) byly takto upravené, nefermentované ryby připravené ke konzumaci.
V první polovině 90. let 20. století se restaurace s japonskými jídly objevily i u nás, ale skutečný zájem o ně je až na přelomu století a s ním nárůst dalších, buď pouze japonských, ale spíše kombinovaných (korejsko-japonských, součásti komplexů a hotelů, atd.), restaurací a barů.
Zdroj: ČRo Regina
Chcete-li se o sushi dozvědět více a možná si jej doma i sami vyzkoušet, poslechněte si tento díl Dobrůtek (viz Přehrajte si celý příspěvek pod titulkem).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.