Krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolky a salátem
Vykostěné krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolkami a zeleninovým salátem - taková je nabídka menu pro naše tradiční rozhlasové vaření. Pro další z receptů jsme vyrazili do Brušperku, do tamního Cafe baru No.7. Jeho majitelka Renáta Zelená si pro vás připravila recept, který potěší žaludek jedlíků masa.
Vykostěné krůtí stehýnko na rozmarýnu s celerovými hranolky a zeleninovým salátem
Suroviny na maso a přílohu:
- krůtí stehýnko cca 200 gramů
- sůl
- pepř
- olivový olej
- olej na smažení celerových hranolků
- rozmarýn
- celer
- mrkev
- petržel
- cibule
- ledový salát
- šalotka
- ocet – nejlépe jablečný
- trocha majonézy
Suroviny na salát:
- ledový salát
- šalotka
- mrkev
- majonéza
Postup:
Krůtí stehýnko vykostíme, necháme je před použitím chvíli v kuchyňské teplotě. Maso nenaklepáváme. Maso prudce osmahneme z obou stran na olivovém oleji. Olej mírně osolíme, nesolíme maso aby nepustilo šťávu. Po orestování maso dáme stranou a ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku-cca 3 minuty. Poté vložíme maso i s výpekem a cibulkou do pekáčku, obložíme rozmarýnem, lehce opepříme, můžeme přidat i kmín a mírně podlijeme vývarem nebo vodou a necháme přikryté pokličkou péci v troubě cca 45 minut při 190 stupních. Poté sundáme z pekáčku poklici, přidáme teplotu v troubě na 205 stupňů a maso krátce dopečeme dozlatova.
Čas, který máme v době, kdy se maso peče v troubě, využijeme pro přípravu přílohy a salátu. Přílohu připravujeme ze syrového celeru. Ten oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové nudličky. Ty pak osmažíme ve fritéze nebo v kastrůlku ve vysokém oleji stejně, jako bychom smažili bramborové hranolky, do zlatova.
Zeleninový salát připravujeme čerstvý, těsně před podáváním. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, stejně tak celer, pak přikrájíme na tenké nudličky nakrájený ledový salát, zasypeme na drobno nakrájenou šalotkou, osolíme a poté rukama mírnými stisky promícháváme tak, aby se sůl dostala do zeleniny a ta pustila šťávu. Poté přidáme ocet, trošku moučkového cukru, můžeme připepřit a opět promícháme, aby se ingredience spojily. Nakonec přidáme na jednu porci jednu malou lžičku majonézy a opět promícháme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.