Filetová roláda

Máte rádi ryby? V tom případě si určitě nenechejte ujít tyto Dobrůtky, ve kterých vám nabízíme nejen velmi jednoduchý a chutný recept na úpravu sladkovodních ryb, ale spoustu cenných rad a informací. Společně s šéfkuchařem Radkem Šubrtem vám totiž vysvětlíme, jak si z kaprovitých ryb připravit doma kvalitní filé, tedy čisté maso bez kostí, které pak můžete použít na řadu rybích receptů.



Postup a popisky k fotkám:
1. Nejprve vykuchanému kaprovi odřízneme hlavu
2. Kapra nařízneme podél páteře
3. V těchto místech povedeme řez podél páteře
4. Řez vedeme od přední části směrem k ocasu
5. Filet vyřízneme včetně kostí
6. Filet očistíme a vyřízneme žeberní kosti
7. Z filetu odřízneme jeho spodní část tzv. pupek kapra
8. Jednoduchým řezem z filetu odstraníme kůži. Jednodušším způsobem odstranění kůže je její stažení za pomocí kleští hned na začátku po odšupení a vykuchání kapra
9. Odstraněná kůže a čistý filet kapra
10. Rozdělený filet kapra
11.V případě potřeby můžeme maso dále rozdělit. Například pro přípravu rybích škvarků
12. Při filetování nezapomínejme na kvalitní nože, které jsou základem pohodlné práce
13.Hotová filetová roláda
14.Šéfkuchař Radek Šubrt při natáčení
15.Dobrou chuť!

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.