Pivo

Silvestrovské oslavy a příchod Nového roku je obdobím, kdy častěji než obvykle saháme po různých dobrotách k jídlu i pití. Pro nás, Čechy, Moravany a Slezany je typické, že v hitparádě alkoholických i nealko nápojů vládne nejvyšším příčkách už mnoho let pivo. Přitom je ale mezi námi skutečně jen málo těch, kteří přesně vědí, jak se má čepovat, podávat, skladovat i konzumovat. Dodržení poměrně přísných podmínek je totiž přímo závislé na tom, jak nám nakonec pivo chutná.

0:00
/
0:00

Pivo je v Česku nejkonzumovanějším alkoholickým nápojem. Jeho průměrné spotřeba na osobu dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok. Je dokonce považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je i název „české pivo" chráněno jako zeměpisné označení.

Pivo se vaří od nepaměti a není možné určit místo, kde bylo uvařeno poprvé. Jako země původu se uvádí Mezopotámie a to přibližně již v 7. tisíciletí př.n.l. I název pivo má kořeny v historii - je staroslověnského původu a označuje „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější".

Pivo obsahuje významné množství velmi kvalitní vody, takže se jedná o výrazně zavodňující nápoj, dále v něm jsou také sacharidy v podobě tzv. „rychlých kalorií", bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolické sloučeniny, oxid uhličitý, vitamíny a minerální látky.

Z vitamínů jsou nejvýznamnější ze skupiny B, které jsou důležité pro řadu metabolických procesů, funkci nervového systému a další.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.