Jarní švédský salát, vepřová krkovička po myslivecku

Víte, jakým jídlem vítají švédové příchod jara? Pokud ne, nechejte se inspirovat například naším pořadem. Nabídneme vám tentokrát hned dva chody - studený předkrm postavený hlavně na zelenině, a také hlavní chod, jehož základem je vepřové maso.


Jarní švédský salát s grepovou zálivkou a lososem

Suroviny:
- různé druhy listových salátů
- rukola
- bambusové výhonky
- kopr
- pažitka
- sůl
- směs bílého a černého pepře
- olivový olej
- grahamové houstička jako příloha
- česnek
- marinovaný losos
- červený grep
- bazalka


Postup na přípravu salátu:
Červený grep rozpůlíme. Z první půlky vymačkáme šťávu, druhou polovinu nakrájíme i se slupkou na měsíčky, ze kterých posléze vykrojíme dužninu. Tu pak nakrájíme na kostky. Na kostky grepu dáme kousky listového salátu, rukolu, bambusové výhonky a nadrobno nakrájenou pažitku. Salát nakonec mírně ochutíme zálivkou a teprve poté servírujeme na naservírovaný salát v misce plátek marinovaného lososa. Salát lze pochopitelně servírovat jen jako výhradně zeleninový předkrm, tedy bez lososa.

Postup na přípravu zálivky:
Zálivku připravíme z vymačkané grepové šťávy, do které přidáme nadrobno nakrájíme kopr, bazalku, přidáme sůl, mletý pepř a olivový olej. Společně promícháme a poté dáváme na salát. Salát přelijeme raději zpočátku jen malým množstvím zálivky a raději necháme zálivku na stole v misce zvlášť, aby si každý mohl dochutit dle libosti. Protože je v zálivce sůl, dáváme ji na salát na poslední chvíli, aby salát neuvadl.

Předkrm (13)

Salát podáváme s houstičkami, které můžeme pomazat česnekovou směsí. Připravíme ji z olivového oleje, nasekaného kopru a prolisovaného česneku.


Vepřová krkovička po myslivecku se šťouchanými brambory

Suroviny:
- vepřová krkovička
- pepř
- sůl
- kopr
- olivový olej
- žampiony
- kysaná smetana
- cibulka
- brambory
- restovaná cibulka do šťouchaných brambor
- strouhanka z grahamového rohlíku


Postup na přípravu masa:
Vepřovou krkovičku nakrájíme na plátky a maso bez naklepání a bez koření naprudko opečeme na olivovém oleji. Restujeme po obou stranách zhruba pět minut tak, aby se maso zatáhlo a později při úpravě v troubě už nepouštělo šťávu. Do masa nepícháme, obracíme jej opatrně tak, aby z něj nevytekla šťáva. Když je maso orestované, vytáhneme jej z pánvičky na talíř. Vypeřený tuk ale dále využijeme. Dáme do něj nadrobno nakrájenou cibulku, opět ji opečeme a poté přidáme na plátky nakrájené žampiony. Když směs změkne, přidáme kelímek kysané (husté) smetany a nakonec dochutíme nakrájeným koprem. Směs chvíli provaříme, aby se spojila a poté odstavíme.
Nachystáme si pekáček, do něj dáme krkovičku a na ni dáme směs se žampiony. Nahoru směs posypeme grahamovou strouhankou. Dáme zapéci do troupy na cca 15 minut při 160 stipních Celsia. Čas, kdy se maso peče na otevřeném pekáčku využijeme pro přípravu šťouchaných brambor.

Postup na přípravu šťouchaných brambor:
Brambory uvaříme, pomačkáme, přidáme máslo, promícháme a nakonec přidáme restovanou cibulku. Servírujeme v úhledných kopečcích spolu s masem.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.