Pečeme sendvičový chléb

Toto vydání našeho kulinářského pořadu je trochu netradiční. Autorka Ivana Šuláková si totiž vyměnila roli se svými hostitelkami. Svěřila jim do rukou mikrofon a sama se chopila role kuchařky a ukázala, jak se dá v domácích podmínkách upéci báječný chleba.

Dozvíte se mimo jiné, jak se takový chléb připravit v takzvané minipekárně, jaké suroviny do něj můžete použít a jak si jej můžete vylepšit podle svého gusta.


Recept na sedvičový chleba

Suroviny:
290 ml vody (nejlépe vlažné)
1 čajová lžička soli
400 g hrubé pšeničné mouky
1 polévková lžíce cukru
1,5 pol. lžíce sušeného mléka
150 g másla, Hery nebo oleje
½ čaj. Lžičky instantního droždí

Postup:
Suroviny dáváme do pečící nádoby v pořadí, v jakém jsou uvedeny. Voda by měla být vlažná, mouka prosátá (chléb je potom nadýchanější). Máslo si před použitím včas vytáhneme z chladničky tak, aby bylo rozměklé. Lžička či lžíce (odměrka) musí být při odměřování soli zarovnaná. Mléko nemusí být sušené, může být i čerstvé. Má v chlebu zjemňující účinek. Je ale třeba při použití čerstvého mléka ubrat příslušné množství vody. Např. Dáme-li do směsi 1 dcl mléka, dáme o 1 dcl vody méně.
Pečeme v domácí pekárně na programu pro tzv. bílý chléb. Nejlepší je zvolit také variantu „středně propečený“. Chléb má pak křupavou kůrku a přitom se dá dobře krájet

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.