Paella, bramborový salát s tuňákem

Další díl magazínu Dobrůtky nás zavedl do ostravské restaurace Pata negra, která se zaměřuje na španělskou kuchyni. Šéfkuchař Jiří Nenička nám nabídl dva recepty na tradiční španělská jídla – paellu a bramborový salát s tuňákem. Přejeme dobrou chuť!


Paella

Suroviny:
- kulatozrná rýže
- treska
- kalamáry
- krevety
- mušle
- rajčata
- paprika
- česnek
- mrkev
- hrášek
- olivový olej
- sůl
- šafrán
- čerstvá petrželová nať

Postup:
Nejprve si připravíme základ - nadrobno nakrájená rajčata, mrkev, papriku a česnek osmažíme na olivovém oleji a asi 30 minut dusíme. Do tohoto základu přidáme (na speciální pánev na paellu, popř. na teflonovou pánev) na tenká kolečka nakrájené kalamáry. Poté na pánev nasypeme kulatozrnou rýži, kterou neproplachujeme. Rýži zalijeme horkou vodou – podle typu rýže zhruba na 1 díl rýže 3 díly vody. Směs osolíme, okořeníme špetkou šafránu a dusíme bez pokličky na mírném ohni. Nemícháme! Postupně do pánve přidáváme nejprve kousky tresky, poté krevety a nakonec mušle a mražený hrášek. Paellu dusíme celkem asi 30 minut – až do chvíle, kdy se všechna voda vydusí a rýže změkne. Nakonec vše zakápneme olivovým olejem.


Bramborový salát s tuňákem

Suroviny:
- brambory
- hrášek
- mrkev
- tuňák
- majonéza
- sůl

Postup:
Do měkka uvařené brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Mražený hrášek a nadrobno nakrájenou čerstvou mrkev uvaříme rovněž do měkka. Použít můžeme případně i sterilovanou směs. Konzervu tuňáka slijeme z oleje, v misce jej vidličkou rozmačkáme. Přidáme brambory a zeleninu a vše smícháme s majonézou (tou nešetříme) a s olivovým olejem. Nakonec salát podle chuti osolíme.

autor: can

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.