Paella, bramborový salát s tuňákem
Další díl magazínu Dobrůtky nás zavedl do ostravské restaurace Pata negra, která se zaměřuje na španělskou kuchyni. Šéfkuchař Jiří Nenička nám nabídl dva recepty na tradiční španělská jídla – paellu a bramborový salát s tuňákem. Přejeme dobrou chuť!
Paella
Suroviny:
- kulatozrná rýže
- treska
- kalamáry
- krevety
- mušle
- rajčata
- paprika
- česnek
- mrkev
- hrášek
- olivový olej
- sůl
- šafrán
- čerstvá petrželová nať
Postup:
Nejprve si připravíme základ - nadrobno nakrájená rajčata, mrkev, papriku a česnek osmažíme na olivovém oleji a asi 30 minut dusíme. Do tohoto základu přidáme (na speciální pánev na paellu, popř. na teflonovou pánev) na tenká kolečka nakrájené kalamáry. Poté na pánev nasypeme kulatozrnou rýži, kterou neproplachujeme. Rýži zalijeme horkou vodou – podle typu rýže zhruba na 1 díl rýže 3 díly vody. Směs osolíme, okořeníme špetkou šafránu a dusíme bez pokličky na mírném ohni. Nemícháme! Postupně do pánve přidáváme nejprve kousky tresky, poté krevety a nakonec mušle a mražený hrášek. Paellu dusíme celkem asi 30 minut – až do chvíle, kdy se všechna voda vydusí a rýže změkne. Nakonec vše zakápneme olivovým olejem.
Bramborový salát s tuňákem
Suroviny:
- brambory
- hrášek
- mrkev
- tuňák
- majonéza
- sůl
Postup:
Do měkka uvařené brambory zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Mražený hrášek a nadrobno nakrájenou čerstvou mrkev uvaříme rovněž do měkka. Použít můžeme případně i sterilovanou směs. Konzervu tuňáka slijeme z oleje, v misce jej vidličkou rozmačkáme. Přidáme brambory a zeleninu a vše smícháme s majonézou (tou nešetříme) a s olivovým olejem. Nakonec salát podle chuti osolíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.