Pagáčiky podle Aničky Hřivňacké

Tu a tam se stane, že k vám domů dorazí nečekaná, ale velmi vítaná návštěva. Čím ji ale pohostit, když nemáte zrovna čerstvě napečeno? Představíme vám v nich recept na výborné domácí koláče bez kynutí.


Pagáčiky podle Aničky Hřivňacké

Suroviny na těsto:
2,5 dcl mléka
1 kostka droždí
špetka soli
3 žloutky
2 dcl oleje
10 dkg majonézy
50 dkg hladké mouky

Postup:
Z kvasnic, mléka a trochy cukru si připravíme kvásek. Hladkou mouku prosejeme a poté spolu se žloutky, olejem a majonézou společně umícháme a nejlépe s pomocí robota zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto necháme odležet v teple jen 5-10 minut a během té doby si připravíme nádivku a drobenku. Těsto si rozdělíme na čtyři díly, z nichž vytvarujeme dlouhé válečky, které pak nakrájíme na kousky. Ty pak zpracujeme do kuliček, zmáčkneme do placky a plníme tvarohovou (nebo jinou) nádivkou. Konce těsta opatrně uchopíme a nádivku zabalíme. Klademe na plech spoji dolů. Do vzniklých naplněných koulí z těsta uděláme důlky (třeba za pomoci vajíčka), které plníme povidly a ozdobíme drobenkou.

Suroviny na nádivku:
2 balíčky tvarohu (celkem1/2 kg)
20 dkg moučkového cukru
citronová kůra
rozinky namočené v rumu

Suroviny na posypku/drobenku:
50 dkg hladké mouky
25 dkg másla
15 dkg moučkového cukru
vanilkový cukr
povidla po drobenku na hotové koláče

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.