‚Pálidržka‘ a ledový salát s vejcem

Pokud máte rádi maso na pikantní způsob, pak zkuste Pálidržku. Právě tak se jmenuje recept, který představila v dalším vydání Dobrůtek kuchařka restaurace U Peršana v Klimkovicích Martina Kvasnicová. Přísun vitamínů pak můžete na sklonku zimy doplnit Ledovým salátem s vejcem.


Pálidržka

Suroviny:
- vepřová kotleta
- anglická slanina
- vepřová šunka
- pórek
- feferonka
- strouhaný sýr
- mletý pepř
- sůl
-olej

Postup:
Vepřovou kotletu vykostíme a ukrojíme na porci 150gramový plátek. Maso přes mikrotenový sáček naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme slunečnicový olej a maso na něm opékáme z každé strany 2-3 minuty. Šunku, slaninu, pórek i červenou sterilovanou feferonku nakrájíme na malé nudličky a přidáváme je postupně k opečené kotletě na pánev. Vše společně dosmažíme. Na talíři směs s masem podlijeme už dříve připravenou šťávou a vše posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Jako přílohu podáváme k Pálidržce americké brambory.


Ledový salát s vejcem

Suroviny:
- ledový salát
- salátová okurka
- rajče
- vejce
- olivový olej
- ocet
- cukr
- sůl

Ledový salát s vejcem

Postup:
Ledový salát omyjeme a natrháme na malé kousky. Okurku a rajče nakrájíme na kostičky. Všechnu zeleninu zalijeme na talíři lžící olivového oleje a promícháme. Z vody, octu, cukru a soli připravíme dle chuti zálivku a přelijeme jí talíř se zeleninou. Vejce uvaříme natvrdo, necháme jej vychladnout a nakrájíme na menší kousky. Ty pak shora naaranžujeme na salát a máme hotovo. Salát podáváme jako přílohu k hlavnímu chodu anebo s pečivem jako samostatné jídlo.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.