Past a Insalata Toscana

Dobrůtky se tentokrát ponesou v duchu italské kuchyně. V restauraci Alfredo v Orlové jsme se v podání zkušeného kuchaře Petra Paly dočkali zdejší speciality z kuřecího masa a pravé svíčkové zvané Past. A nechyběl ani zeleninový salát se žampiony, zelenými fazolky a čerstvým koprem - Insalata Toscana. Dobrou chuť!


Past - specialita z kuřecího a pravé svíčkové

Suroviny:
- kuřecí prso
- pravá hovězí svíčková
- anglická slanina
- šunka
- sýr (eidam nebo ementál)
- brambory
- cherry rajčátka
- kus kukuřice
- zelené olivy
- olivový olej
- barevný pepř
- grilovací koření
- sůl

Postup:
Kus pravé svíčkové nejprve očistíme, odblaníme a ukrojíme z něj 70gramovou porci. Stejně tak budeme potřebovat i kuřecího prsa. Obě masa přes fólii naklepeme na asi půl cm tenké plátky. Maso osolíme a okořeníme čerstvě namletým barevným pepřem a dáme jej ogrilovat na rozpálený gril nebo teflonovou pánev s trochou olivového oleje. Stejně tak dáme přímo k masu opékat kus kukuřice a šest plátků anglické slaniny. Současně chystáme také přílohu – předem ve slupce uvařené brambory nakrájíme na plátky, které jemně posypeme grilovacím kořením a opékáme je se vším ostatním postupně z obou stran do zlatova. Poté se vrhneme na konečnou přípravu masa – na malou pánev vložíme ogrilovaný plátek kuřecího, dále slaninu, plátek šunky a na to svíčkovou. Vše posypeme bohatě strouhaným sýrem a dáme dopéct na 4 minuty do rozpálené trouby. Na gril přihodíme také pár cherry rajčátek a nakrájené zelené olivy. Jídlo servírujeme tak, že nejprve klademe na větší bílý talíř opečené brambory se cherry rajčátky, na ně maso zapečené se sýrem, dále kukuřici a úplně nahoru prohřáté olivy. Ideální je vše ještě zlehka dochutit omáčkou demi-glasé.


Insalata Toscana

Suroviny:
- 100 g kuřecího masa
- žampiony
- 30 g anglické slaniny
- zelené fazolové lusky
- ledový salát
- okurka
- rajčata
- čerstvý kopr
- jogurt
- olivový olej
- pepř
- sůl

Insalata Toscana - zeleninový salát s žampiony, zelenými fazolkami a čerstvým koprem

Postup:
Salát se skládá ze studené a teplé části: studenou tvoří směs ledového salátu, okurky a rajčat. Zeleninu nakrájíme na menší kousky, promícháme a dáme dospod na talíř. Pak se pustíme do přípravy teplé směsi. Nejprve na pánvi na olivovém oleji zarestujeme kousky kuřecího masa. Pak postupně přidáváme na plátky nakrájené žampiony, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a zelené fazolové lusky – mohou být jak čerstvé, tak mražené. Osolíme, případně jemně okořeníme a vše několik minut společně opékáme. Nakonec vmícháme najemno nasekaný čerstvý kopr. Teplou směs servírujeme na talíř s už připravenou studenou částí salátu. A ve finále vše pokapeme jogurtovým dresingem, který jsme si připravili z jogurtu, soli, pepře a čerstvých bylinek. Insalata Toscana podáváme s opečeným toustem.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.