Pivo
Silvestrovské oslavy a příchod Nového roku je obdobím, kdy častěji než obvykle saháme po různých dobrotách k jídlu i pití. Pro nás, Čechy, Moravany a Slezany je typické, že v hitparádě alkoholických i nealko nápojů vládne nejvyšším příčkách už mnoho let pivo. Přitom je ale mezi námi skutečně jen málo těch, kteří přesně vědí, jak se má čepovat, podávat, skladovat i konzumovat. Dodržení poměrně přísných podmínek je totiž přímo závislé na tom, jak nám nakonec pivo chutná.
Pivo je v Česku nejkonzumovanějším alkoholickým nápojem. Jeho průměrné spotřeba na osobu dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok. Je dokonce považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je i název „české pivo" chráněno jako zeměpisné označení.
Pivo se vaří od nepaměti a není možné určit místo, kde bylo uvařeno poprvé. Jako země původu se uvádí Mezopotámie a to přibližně již v 7. tisíciletí př.n.l. I název pivo má kořeny v historii - je staroslověnského původu a označuje „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější".
Pivo obsahuje významné množství velmi kvalitní vody, takže se jedná o výrazně zavodňující nápoj, dále v něm jsou také sacharidy v podobě tzv. „rychlých kalorií", bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolické sloučeniny, oxid uhličitý, vitamíny a minerální látky.
Z vitamínů jsou nejvýznamnější ze skupiny B, které jsou důležité pro řadu metabolických procesů, funkci nervového systému a další.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.