Pošírované filátko z candáta a salát z mořských řas
I milovníci dobrého jídla mají svůj festival, na kterém kuchaři a restaurace nabízejí fajnšmekrům své kulinářské speciality. Od jídel tradičních a krajových, až po zahraniční a exotické pokrmy.
Jednou z šesti ostravských restaurací, které se zapojily do nabídky Festivalu Grand Restaurant, je Buena Vista, kde nám představil zajímavý recept šéfkuchař Roman Kurfiřt. Servírovat dnes v magazínu Dobrůtky budeme Pošírované filátko z candáta na salátu z mořských řas s koprovým creme fraiche.
Pošírované filátko z candáta
Suroviny:
- filé z candáta
- máslo
- olivový olej
- koriandr
- citrón
- sůl
- mletý pepř
Postup:
Filátko z candáta lehce osolíme, opepříme a pokapeme citrónem. Vetřeme do něj z obou stran nasekaný čerstvý koriandr, zlehka ho na kůži párkrát nařízneme a zakápneme olivovým olejem. Rybu necháme pár minut odležet. Do hrnce dáme mezitím vařit vodu, do které vložíme kus čerstvého koriandru a citrón. Poté vložíme do hrnce na pařáček candáta. Pod pokličkou jej pošírujeme v páře zhruba 5 minut z každé strany. Poté filátko opatrně přendáme na pánev s rozehřátým kouskem másla a olivovým olejem. Opékáme jej pár zprudka pouze z jedné strany – kůží dolů, až se nám vytvoří pěkná kůrčička. Filátko z candáta servírujeme na salátu z mořských řas s koprovým creme fraiche.
Salát z mořských řas
Suroviny:
- mořské řasy
- výhonky mungo
- výhonky vojtěšky
- pažitka
- citrón
- pepř
- sůl
Postup:
V soli naložené čerstvé mořské řasy propláchneme ve vodě a necháme v cedníku okapat. Poté řasy vložíme do misky, přidáme výhonky mungo, výhonky vojtěšky, citrónovou šťávu a nakrájenou čerstvou pažitku. Vše osolíme, opeříme, zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.