Řecká kuchyně: Pasticio a krétský salát
Dopřejeme si trochy jižanské inspirace. Řecká kuchyně voní sluncem, bylinkami, olivovým olejem, ale také spoustou zeleniny a kvalitním masem. A právě takové budou i dva recepty připravené v pravé řecké taverně Agiu - Georgiu, která se nachází v prostorách zámečku v Ostravě-Porubě. Těšit se můžete na tradiční řecké jídlo zvané Pasticio a také na Krétský salát.
Pasticio
(recept na šest velkých porcí)
Suroviny:
- 1 – 1,5 kg masové směsi (hovězí + vepřové)
- 500 g makarónů
- 600 g drcených rajčat
- 300 g parmezánu
- ½ sklenky suchého vína
- máslo
- 2 větší cibule
- strouhanka
- skořice
- pepř
- sůl
Na bešamel:
- 5 lžic másla
- 8 lžic polohrubé mouky
- litr mléka
- 2 žloutky
- sůl
- pepř
Postup:
Maso a cibuli umeleme a osmahneme na másle, podlijeme trochou bílého vína. Do masové směsi přidáme drcená rajčata a vše osolíme, opepříme a dochutíme trochou skořice. Makaróny uvaříme do poloměkka, pokapeme máslem. Do těstovin vmícháme ušlehané bílky. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poté do pekáče klademe střídavě vrstvu makarónů, nastrouhaného parmezánu a masa. Shora pak vše zalijeme bešamelem – ten připravíme tak, že do rozpuštěného másla postupně vmícháme mouku, po 2-3 minutách také mléko. Vše pečlivě a neustále mícháme! Bešamel osolíme, opepříme, přidáme 2 žloutky a můžeme přidat i parmezán a trochu strouhanky, aby směs měla středně hustou konzistenci. Vše pečeme v troubě na 170 stupňů 30 – 40 minut.
Krétský salát
Suroviny:
- cizrna
- cherry rajčátka
- feta
- citrón
- med
- olivový olej
- sůl
- čerstvý kopr
- máta
Postup:
Cizrnu si namočíme den dopředu, pak ji uvaříme a necháme vychladnout. Do misky dáme k cizrně rozpůlená rajčátka, nasekané bylinky a sůl. Vše zakapeme olivovým olejem a dochutíme citrónem a medem. Nakonec vmícháme kousky sýru feta. Vše dozdobíme lístkem máty a servírujeme – buď jako přílohu k hlavnímu chodu anebo samostatně s domácím pečivem. Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.