Ruský boršč a italské tagliatelle
Polévka je grunt, jak víme dobře od svých maminek a babiček. Dají se připravit na stovky způsobů. Proč se ale nevydat pro inspiraci až za hranice? Stejně jako to pro nás udělal šéfkuchař hotelu Bonum v Ostravě Josef Golis, který nám nabídne recept na ruský boršč. Těstoviny jsou naopak typické pro italskou kuchyni, ze které si pro hlavní chod vybral mistr kuchařského umění tagliatelle s parmskou šunkou a špenátem.
Boršč
Suroviny:
cibule
červená řepa
mrkev
celer
petržel
bílé zelí
kysané zelí
brambory
rajčatový protlak
hovězí vývar
smetana
jíška
olivový olej
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
Příprava:
Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčatový protlak a po pěti minutách nakrájenou zeleninu. Čím více druhů, tím lépe – chybět nemůže červená řepa, mrkev, celer, petržel, bílé zelí, kysané zelí, případně i rajčata a papriky. Vše zalijeme hovězím vývarem, osolíme a povaříme nejméně půl hodiny s divokým kořením – bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Zvlášť v osolené vodě uvaříme na kousky nakrájené brambory. Polévku zahustíme jíškou, přidáme brambory, zjemníme smetanou a podáváme.
Tagliatelle s parmskou šunkou a špenátem
Suroviny:
tagliatelle
parmská šunka
listový špenát
smetana
olivový olej
sůl
Příprava:
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Mezitím na pánvi s olivovým olejem osmažíme na kousky nakrájenou parmskou šunku. Na další pánvi podusíme listový špenát, lehce osolíme, přidáme smetanu, krátce povaříme. Scezené tagliatelle společně se špenátem přidáme k osmažené šunce, promícháme a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.