Ruský boršč a italské tagliatelle

Polévka je grunt, jak víme dobře od svých maminek a babiček. Dají se připravit na stovky způsobů. Proč se ale nevydat pro inspiraci až za hranice? Stejně jako to pro nás udělal šéfkuchař hotelu Bonum v Ostravě Josef Golis, který nám nabídne recept na ruský boršč. Těstoviny jsou naopak typické pro italskou kuchyni, ze které si pro hlavní chod vybral mistr kuchařského umění tagliatelle s parmskou šunkou a špenátem.


Boršč

Suroviny:
cibule
červená řepa
mrkev
celer
petržel
bílé zelí
kysané zelí
brambory
rajčatový protlak
hovězí vývar
smetana
jíška
olivový olej
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl

Příprava:
Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčatový protlak a po pěti minutách nakrájenou zeleninu. Čím více druhů, tím lépe – chybět nemůže červená řepa, mrkev, celer, petržel, bílé zelí, kysané zelí, případně i rajčata a papriky. Vše zalijeme hovězím vývarem, osolíme a povaříme nejméně půl hodiny s divokým kořením – bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Zvlášť v osolené vodě uvaříme na kousky nakrájené brambory. Polévku zahustíme jíškou, přidáme brambory, zjemníme smetanou a podáváme.

Ruský boršč


Tagliatelle s parmskou šunkou a špenátem

Suroviny:
tagliatelle
parmská šunka
listový špenát
smetana
olivový olej
sůl

Příprava:
V osolené vodě uvaříme těstoviny. Mezitím na pánvi s olivovým olejem osmažíme na kousky nakrájenou parmskou šunku. Na další pánvi podusíme listový špenát, lehce osolíme, přidáme smetanu, krátce povaříme. Scezené tagliatelle společně se špenátem přidáme k osmažené šunce, promícháme a podáváme.

Italské tagliatelle - příprava
autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.