Smažený pstruh a křupavé rybí filé z pangase
Jedním z nejzdravějších zdrojů bílkovin a živočišného tuku je rybí maso. V Dobrůtkách si ho tak dopřejeme hned na dva způsoby. Smaženého pstruha vám naservírujeme ve zcela jednoduché úpravě, se solí a kmínem a vůní másla. Křupavé rybí filé z pangase bude naopak poněkud rafinovanější, nicméně stejně tak na přípravu jednoduché a rychlé.
Smažený pstruh
pstruh
olej
máslo
citrónová šťáva
kmín
sůl
Čerstvého vykuchaného pstruha nasolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme několik hodin odležet. Poté si na pánvi rozehřejeme přiměřené množství oleje, rybu okořeníme kmínem a opékáme zhruba 15 minut z obou stran. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme trochu másla. Osmaženou rybu jím nakonec zlehka pokapeme, dostane tak krásnou chuť a vůni. Pstruha podáváme s chlebem nebo bramborami a zeleninovou oblohou.
Křupavé rybí filé
pangas
mouka
mléko
vejce
bílé víno
olej
jarní cibulka
kari
chilli paprička
sůl
Filé z pangase nakrájíme na menší kousky. Připravíme si těstíčko: mouku smícháme s mlékem, celým vejcem a trochou bílého vína. Směs dobře promícháme a dochutíme nakrájenou jarní cibulkou, chilli papričkou, kari a solí. Kousky ryby namáčíme v těstíčku a smažíme krátce v dostatečném množství rozpáleného oleje. Rybu podáváme s rýží nebo jinou přílohou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.