Špikovaný dančí hřbet se švestkovou omáčkou a bylinkové knedlíky

Dalším vydáním magazínu se rozvoněla švestková omáčka. Skvěle se totiž hodí ke zvěřině. A právě na tu ve svém receptu vsadil Roman Sklenička, kuchař Zámecké restaurace ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tentokrát nabízíme recept na pečený dančí hřbet, omáčku ze sušených švestek a bylinkové knedlíky. Dobrou chuť!


Špikovaný dančí hřbet

Suroviny:
- dančí hřbet
- sušené švestky
- anglická slanina
- celý pepř
- jalovec
- sůl
- olej

Postup:
Maso nejprve úzkým špičatým nožem propíchneme uprostřed a prošpikujeme ho po celé délce sušenými švestkami. Osolíme ho ze všech stran. Pepř rozmixujeme s jalovcem najemno a opět jím celé maso okořeníme. Poté si připravíme několik plátků anglické slaniny – položíme je lehce přes sebe na šířku dančího hřbetu - a maso do slaniny zabalíme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso ze všech stran zprudka osmahneme. Poté jej vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 8 minut. Maso by mělo být propečené, ale uvnitř zůstat lehce růžové. Nakrájíme jej na plátky a podáváme se švestkovou omáčkou a bylinkovými knedlíky.

Švestková omáčka

Suroviny:
- sušené švestky
- 3 dcl horké vody
- 2 polévkové lžíce povidel
- celá skořice
- hřebíček
- citron
- 1 dcl smetany
- cukr
- uzený vývar
- strouhaný perník
- sůl

Postup:
Ve vroucí vodě rozpustíme povidla. Přihodíme švestky, citronovou kůru, skořici, hřebíček, lehce přisolíme, pocukrujeme a necháme společně 10 minut vařit. Poté do omáčky vsypeme strouhaný perník, který nám ji lehce zahustí i ochutí. Pořádně do hladka rozmícháme. Nakonec do omáčky přilijeme také 12procentní smetanu a podle potřeby uzený vývar.

Bylinkové knedlíky

Suroviny:
- 100 g starších rohlíků
- 125 ml mléka
- 50 g hrubé mouky
- 50 g strouhanky
- máslo
- majoránka
- čerstvá petrželka
- mletý muškátový květ
- bílý pepř
- stroužek česneku
- sůl

Postup:
Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a necháme proschnout. V mléce rozmícháme celé vejce, přidáme sůl, muškátový květ a rozetřený česnek. Do směsi postupně přidáme i další koření – majoránku, petržel a bílý kmín. Směs přelijeme dvěmi lžícemi rozpuštěného másla, pořádně promneme a necháme na půl hodiny odležet v lednici. Poté tvarujeme menší knedlíky ve tvaru kuliček nebo kapek, které vaříme v osolené vodě asi 6 minut.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.