Špikovaný dančí hřbet se švestkovou omáčkou a bylinkové knedlíky

Dalším vydáním magazínu se rozvoněla švestková omáčka. Skvěle se totiž hodí ke zvěřině. A právě na tu ve svém receptu vsadil Roman Sklenička, kuchař Zámecké restaurace ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. Tentokrát nabízíme recept na pečený dančí hřbet, omáčku ze sušených švestek a bylinkové knedlíky. Dobrou chuť!


Špikovaný dančí hřbet

Suroviny:
- dančí hřbet
- sušené švestky
- anglická slanina
- celý pepř
- jalovec
- sůl
- olej

Postup:
Maso nejprve úzkým špičatým nožem propíchneme uprostřed a prošpikujeme ho po celé délce sušenými švestkami. Osolíme ho ze všech stran. Pepř rozmixujeme s jalovcem najemno a opět jím celé maso okořeníme. Poté si připravíme několik plátků anglické slaniny – položíme je lehce přes sebe na šířku dančího hřbetu - a maso do slaniny zabalíme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso ze všech stran zprudka osmahneme. Poté jej vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 8 minut. Maso by mělo být propečené, ale uvnitř zůstat lehce růžové. Nakrájíme jej na plátky a podáváme se švestkovou omáčkou a bylinkovými knedlíky.

Švestková omáčka

Suroviny:
- sušené švestky
- 3 dcl horké vody
- 2 polévkové lžíce povidel
- celá skořice
- hřebíček
- citron
- 1 dcl smetany
- cukr
- uzený vývar
- strouhaný perník
- sůl

Postup:
Ve vroucí vodě rozpustíme povidla. Přihodíme švestky, citronovou kůru, skořici, hřebíček, lehce přisolíme, pocukrujeme a necháme společně 10 minut vařit. Poté do omáčky vsypeme strouhaný perník, který nám ji lehce zahustí i ochutí. Pořádně do hladka rozmícháme. Nakonec do omáčky přilijeme také 12procentní smetanu a podle potřeby uzený vývar.

Bylinkové knedlíky

Suroviny:
- 100 g starších rohlíků
- 125 ml mléka
- 50 g hrubé mouky
- 50 g strouhanky
- máslo
- majoránka
- čerstvá petrželka
- mletý muškátový květ
- bílý pepř
- stroužek česneku
- sůl

Postup:
Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a necháme proschnout. V mléce rozmícháme celé vejce, přidáme sůl, muškátový květ a rozetřený česnek. Do směsi postupně přidáme i další koření – majoránku, petržel a bílý kmín. Směs přelijeme dvěmi lžícemi rozpuštěného másla, pořádně promneme a necháme na půl hodiny odležet v lednici. Poté tvarujeme menší knedlíky ve tvaru kuliček nebo kapek, které vaříme v osolené vodě asi 6 minut.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.