Srnčí kýta s brusinkovou omáčkou

Během svátečních dnů jistě budou mnozí z nás chtít uctít naše blízké a známé něčím trochu výjimečným, tedy i jídlem, které nemíváme na stole každý den. Srnčí kýta s brusinkovou omáčkou Cumberland a špekovými knedlíky – to je přitažlivý recept, který tyto naše představy určitě naplní. Pro další vydání Dobrůtek jej vybral Lukáš Slípek z restaurace Třebovický mlýn.

SRNČÍ KÝTA

0:00
/
0:00

1 kg srnčí kýty
slanina
tymián
sůl

Maso očistíme a prošpikujeme proužky slaniny. Dáme do pekáče, podlijeme vodou nebo vínem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi hodinu a půl až dvě hodiny. Průběžně maso otáčíme a podle potřeby podléváme. Před servírováním srnčí kýtu nakrájíme na tenké plátky.

OMÁČKA CUMBERLAND

400 g rybízového džemu
250 g brusinkového kompotu
2 dcl červeného vína
30 g kečupu
worcestrová omáčka
šťáva a kůra z citronu a pomeranče
šťáva z pod masa
sůl
pepř

Do hrnce dáme společně povařit rybízový džem, brusinkový kompot, červené víno, kečup, worcester, šťávu a kůru z jednoho citronu a jednoho pomeranče a špetku soli. Po asi 20 minutách přidáme šťávu z pod vypečeného masa a směs zredukujeme ještě vařením tak, aby omáčka měla příjemnou hustší konzistenci. Nakonec omáčku propasírujeme a podle chuti dosolíme.

ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY

0:00
/
0:00

10 rohlíků
špek
4 vejce
2 dcl mléka
200 g hrubé mouky
sůl

Na kostičky nakrájené rohlíky promícháme s vejci, mlékem a polohrubou moukou, lehce osolíme. Nadrobno nakrájenou slaninu opečeme na pánvi a vmícháme do směsi. V případě potřeby přidáme trošku mouky nebo naopak mléka, tak, aby se z směs byla akorát vláčná a daly se z ní tvarovat kulaté knedlíky o průměru 6-8 cm. Knedlíky pak klademe do hrnce na pařáček a vaříme v páře zhruba 20 minut.
Plátky srnčí kýty servírujeme s na půlky překrojenými špekovými knedlíky a bohatou porcí omáčky

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.