Sushi

Máte rádi dobré jídlo? A jste vstřícní k různým kulinářským experimentům? Zamíříme totiž do Orientu. Tedy, přesněji řečeno, do jednoho z ostravských kulinářských center, ale jídlo, které budeme společně připravovat, pochází z Japonska. Pokud tipujete sushi, nemýlíte se.

Sushi s více než tisíciletou historií a tradicí je ve světě bez pochyb nejpopulárnější japonské jídlo. Vzniklo původně z konzervování ryb, pro uchovávání bílkovin.

Syrové a očištěné ryby byly na několik týdnů vloženy mezi dva kameny se solí a rýží. Když byly kameny odstraněny, nahradil je lehký obal z listů nebo z tkaniny. Po několika týdnech až měsících i letech (záleželo na druhu ryby, teplotě okolí, vlhkosti, atd.) byly takto upravené, nefermentované ryby připravené ke konzumaci.

V první polovině 90. let 20. století se restaurace s japonskými jídly objevily i u nás, ale skutečný zájem o ně je až na přelomu století a s ním nárůst dalších, buď pouze japonských, ale spíše kombinovaných (korejsko-japonských, součásti komplexů a hotelů, atd.), restaurací a barů.

Zdroj: ČRo Regina


Chcete-li se o sushi dozvědět více a možná si jej doma i sami vyzkoušet, poslechněte si tento díl Dobrůtek (viz Přehrajte si celý příspěvek pod titulkem).

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.