Svatomartinské víno
Svatomartinské víno, ano, budeme se věnovat tomuto lahodnému moku. Chcete-li se tedy dozvědět, jaká byla úroda a jaká pravidla platí při pití mladého vína, určitě si poslechněte Dobrůtky.
Tradice svatomartinského vína se po staletí vyvíjela zcela svébytným způsobem, vycházejícím z koloritu českých zemí, především Moravy. Tady mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otvírání a prvního ochutnávání v den sv. Martina, tedy symbolicky 11. 11. Jméno svatomartinské, spojené s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II. Tehdy končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. V tu dobu byla již některá vína ve sklepě „vyčištěna“, a proto bylo zvykem ochutnat novou úrodu. Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Odtud pochází dnes již tradiční spojení – svatomartinská husa se svatomartinským vínem. Toto období připadalo na dobu, kdy sklizeň již byla v bezpečí pod střechou a za dveřmi čekal klidný Advent spojený s předvánočním půstem.
Zdroj: www.svatomartinskevino.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka