Švédské roštěnky
Víte, co je Midsummar? Pokud zní vaše odpověď ne, tak si poslechněte naše sobotní Dobrůtky. Dozvíte se v nich nejen podrobnosti k tomuto tradičnímu švédskému svátku, ale také recept na typické švédské jídlo, které se v této severské zemi právě u příležitosti Midsummeeru podává.
Recept na švédské roštěnky
Suroviny:
- 2 plátky hovězí roštěnky
- 1 střední červená cibule
- 20 gramů kapary
- olej
- sardelová pasta
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- kopr
- máslo
Postup:
Roštěnku lehce z obou stran naklepeme, mírně osolíme, opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce rozpálíme olej, přidáme cibuli a roštěnky a společně po obou stranách masové plátky zprudka opečeme. Poté přidáme 2 lžičky švédské hořčice a kapary a opět osmažíme. Opečené roštěnky vložíme do tlakového hrnce a přidáme výpek z pánvičky, který můžeme mírně naředit vodou. Dusíme do měkka. V případě, že nepoužíváme tlakový hrnec, necháme dusit v běžném hrnci pod pokličkou cca 40 minut.
Poté, co roštěnky podusíme do měkka, přidáme kysanou smetanu a provaříme. V případě, že chceme omáčku hustší, přidáme trochu mouky rozmíchané ve vodě a 2 minuty společně provaříme. Podáváme s vařenými brambory, které opečeme na pánvičce spolu s nasekaným koprem na másle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?