Švédské roštěnky

Víte, co je Midsummar? Pokud zní vaše odpověď ne, tak si poslechněte naše sobotní Dobrůtky. Dozvíte se v nich nejen podrobnosti k tomuto tradičnímu švédskému svátku, ale také recept na typické švédské jídlo, které se v této severské zemi právě u příležitosti Midsummeeru podává.



Recept na švédské roštěnky

Suroviny:
- 2 plátky hovězí roštěnky
- 1 střední červená cibule
- 20 gramů kapary
- olej
- sardelová pasta
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- kopr
- máslo


Postup:
Roštěnku lehce z obou stran naklepeme, mírně osolíme, opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce rozpálíme olej, přidáme cibuli a roštěnky a společně po obou stranách masové plátky zprudka opečeme. Poté přidáme 2 lžičky švédské hořčice a kapary a opět osmažíme. Opečené roštěnky vložíme do tlakového hrnce a přidáme výpek z pánvičky, který můžeme mírně naředit vodou. Dusíme do měkka. V případě, že nepoužíváme tlakový hrnec, necháme dusit v běžném hrnci pod pokličkou cca 40 minut.
Poté, co roštěnky podusíme do měkka, přidáme kysanou smetanu a provaříme. V případě, že chceme omáčku hustší, přidáme trochu mouky rozmíchané ve vodě a 2 minuty společně provaříme. Podáváme s vařenými brambory, které opečeme na pánvičce spolu s nasekaným koprem na másle.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.