Sýrové kuličky k vínu
Máte rádi sýry? A víte, které jsou pro každého gurmána opravdovou lahůdkou? Vypravili jsme se tentokrát do sýrárny, abychom se dozvěděli, jak se kvalitní sýry vyrábějí a správně skladují, ale samozřejmě i to, jak se v nich vyznat, co k nim pít či jak z nich připravit nějaké výborné jídlo.
Sýrové kuličky k vínu
Suroviny:
200 g různých tvrdých sýrů
3 vejce
půl lžičky kypřícího prášku
100 g strouhanky
0,5 dl bílého vína
koření a příchutě dle fantazie
olej na smažení
Postup:
Sýry nastrouhejte a spolu s dalšími ingrediencemi smíchejte. Vypracujte měkké těsto. Nechte chvíli ztuhnout a poté vyválejte stejnoměrný pramen, ze kterého nakrájejte stejné dílky. Z nich utvořte kuličky.
Kuličky smažte v rozpáleném oleji a ještě teplé neste na stůl. Koření a přísady volte podle chuti a také podle odrůdy vína. Dobrý je třeba tymián nebo směs provensálských bylin, kousky oliv, nitky uzeného masa nebo různá semínka a oříšky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.