Sýrové kuličky k vínu

Máte rádi sýry? A víte, které jsou pro každého gurmána opravdovou lahůdkou? Vypravili jsme se tentokrát do sýrárny, abychom se dozvěděli, jak se kvalitní sýry vyrábějí a správně skladují, ale samozřejmě i to, jak se v nich vyznat, co k nim pít či jak z nich připravit nějaké výborné jídlo.



Sýrové kuličky k vínu

Suroviny:
200 g různých tvrdých sýrů
3 vejce
půl lžičky kypřícího prášku
100 g strouhanky
0,5 dl bílého vína
koření a příchutě dle fantazie
olej na smažení

Postup:
Sýry nastrouhejte a spolu s dalšími ingrediencemi smíchejte. Vypracujte měkké těsto. Nechte chvíli ztuhnout a poté vyválejte stejnoměrný pramen, ze kterého nakrájejte stejné dílky. Z nich utvořte kuličky.

Kuličky smažte v rozpáleném oleji a ještě teplé neste na stůl. Koření a přísady volte podle chuti a také podle odrůdy vína. Dobrý je třeba tymián nebo směs provensálských bylin, kousky oliv, nitky uzeného masa nebo různá semínka a oříšky.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.