Tatarák z lososa, steak a římský salát s cibulovým dresinkem

Tatarák z lososa lehce dochucený čerstvým koprem. A jako hlavní chod steak z kusu poctivého vysokého roštěnce s pikantním římským salátem a čerstvým domácím pečivem. Pro zajímavé recepty jsme tentokrát zamířili do restaurace Babylon ve Frýdku-Místku, kde nám, jak na to, předvedl kuchař Ivo Michna.


Tatarák z lososa

Suroviny:
- filé z lososa
- čerstvý kopr
- dijonská hořčice
- citrón
- olivový olej
- šalotka
- zakysaná smetana
- bílý pepř
- sůl

Postup:
Filé z lososa, zbavené kůže, nakrájíme na drobné kostičky. Na předkrm nám stačí 70 g masa. V misce rybu osolíme a opeříme a smícháme s jemně nakrájenou šalotkou, nasekaným čerstvým koprem, lžičkou dijonské hořčice a olivovým olejem. Vše dochutíme citrónem a nakonec na zjemnění přimícháme i malou lžičku zakysané smetany. Tatarák z lososoa servírujeme tak, že si nejprve na bílý talíř připravíme lístky polníčku a rukoly, které zakápneme balsamikovou redukcí a bazalkovým pestem. K salátu pak pomocí tvořítka přidáme hezkou porci tataráku. Jako přílohu servírujeme plátky opečeného pečiva.


Steak a římský salát s cibulovým dresinkem

Suroviny:
- steak z vysokého roštěnce (300 g)
- pepř
- sůl
- olivový olej
- přepuštěné máslo
- římský salát
- cibule
- plnotučná hořčice
- petržel kudrnka
- citron

Steak z vysokého roštěnce

Postup:
Plátek z vysokého roštěnce jemně naklepeme – buď rukou nebo tupou hranou nože. Steak osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Asi pět minut jej necháme odležet. Poté steak opečeme z každé strany dvě minuty nejprve na pánvi a pak jej dáme dopéct do předehřáté trouby. Při zhruba 170 stupních a 4 minutách docílíme středního propečení – medium rare. Mezitím, co se steak peče, si připravíme dresink na salát – nakrájenou cibuli smícháme s jednou a půl lžící hořčice, pepřem, solí, nasekanou petrželkou, olivovým olejem a troškou cukru. Přidáme půl deci vody a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Těsně před podáváním promícháme římský salát natrhaný v míse na menší kousky s dresinkem. Na jednom talířku pak servírujeme salát s čerstvým pečivem, na dalším hotový steak. Ten jsme ještě před podáváním vytáhli z trouby a nechali jej na ubrousku minutku okapat a odpočinout. K doladění chuti steak na talíři nakonec potřeme přepuštěným máslem.

Římský salát s cibulovým dresinkem
autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.