Tatarák z lososa, steak a římský salát s cibulovým dresinkem

Tatarák z lososa lehce dochucený čerstvým koprem. A jako hlavní chod steak z kusu poctivého vysokého roštěnce s pikantním římským salátem a čerstvým domácím pečivem. Pro zajímavé recepty jsme tentokrát zamířili do restaurace Babylon ve Frýdku-Místku, kde nám, jak na to, předvedl kuchař Ivo Michna.


Tatarák z lososa

Suroviny:
- filé z lososa
- čerstvý kopr
- dijonská hořčice
- citrón
- olivový olej
- šalotka
- zakysaná smetana
- bílý pepř
- sůl

Postup:
Filé z lososa, zbavené kůže, nakrájíme na drobné kostičky. Na předkrm nám stačí 70 g masa. V misce rybu osolíme a opeříme a smícháme s jemně nakrájenou šalotkou, nasekaným čerstvým koprem, lžičkou dijonské hořčice a olivovým olejem. Vše dochutíme citrónem a nakonec na zjemnění přimícháme i malou lžičku zakysané smetany. Tatarák z lososoa servírujeme tak, že si nejprve na bílý talíř připravíme lístky polníčku a rukoly, které zakápneme balsamikovou redukcí a bazalkovým pestem. K salátu pak pomocí tvořítka přidáme hezkou porci tataráku. Jako přílohu servírujeme plátky opečeného pečiva.


Steak a římský salát s cibulovým dresinkem

Suroviny:
- steak z vysokého roštěnce (300 g)
- pepř
- sůl
- olivový olej
- přepuštěné máslo
- římský salát
- cibule
- plnotučná hořčice
- petržel kudrnka
- citron

Steak z vysokého roštěnce

Postup:
Plátek z vysokého roštěnce jemně naklepeme – buď rukou nebo tupou hranou nože. Steak osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Asi pět minut jej necháme odležet. Poté steak opečeme z každé strany dvě minuty nejprve na pánvi a pak jej dáme dopéct do předehřáté trouby. Při zhruba 170 stupních a 4 minutách docílíme středního propečení – medium rare. Mezitím, co se steak peče, si připravíme dresink na salát – nakrájenou cibuli smícháme s jednou a půl lžící hořčice, pepřem, solí, nasekanou petrželkou, olivovým olejem a troškou cukru. Přidáme půl deci vody a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Těsně před podáváním promícháme římský salát natrhaný v míse na menší kousky s dresinkem. Na jednom talířku pak servírujeme salát s čerstvým pečivem, na dalším hotový steak. Ten jsme ještě před podáváním vytáhli z trouby a nechali jej na ubrousku minutku okapat a odpočinout. K doladění chuti steak na talíři nakonec potřeme přepuštěným máslem.

Římský salát s cibulovým dresinkem
autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.