Telecí kolínko na zelenině

Máte rádi českou kuchyni a zároveň chcete jíst zdravě? Pak vsaďte na recept, který vám nabízíme. Spolu s šéfkuchařem sviadnosvké restaurace Ondráš Radimem Cieslarem vám totiž prozradíme, jak připravit telecí kolínko na zelenině. Zavděčíme se tak všem vyznavačům masa, ovšem v jeho odlehčené a zdravé variantě se zeleninou.


Telecí kolínko na zelenině

Suroviny:
telecí maso
mrkev
celer
petržel
cibule
pórek
mražený hrášek
hladká mouka
vývar
mletý pepř
sůl
olivový olej

Příprava:
Telecí kolínko naporcujeme na 3 cm hrubé plátky. Osolíme je, opepříme a zlehka obalíme v hladké mouce. V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej a maso v něm z obou stran krátce opečeme. Jednu mrkev, jednu petržel a čtvrtku celeru nakrájíme na kostičky. Poté, co vyndáme z oleje opečené maso, dáme do něj smažit zeleninu a nakrájenou cibuli. Smažíme ji deset až patnáct minut dozlatova. Poté zeleninu zalijeme litrem hovězího vývaru, přidáme plátky masa a vše dusíme nejméně hodinu až hodinu a půl. Až maso dostatečně změkne, vyndáme jej mimo kastrol. Dušenou zeleninu do omáčky propasírujeme a přidáme do ní opět ještě na deset minut připravené čerstvé kousky mrkve, petržele a celeru. Tentokrát je krájíme na větší nudličky, aby v omáčce vypadaly pěkně a výrazně. Nakonec do omáčky přidáme kousek nakrájeného pórku a pár kuliček mraženého hrášku. Poté servírujeme. Na talíř klademe lehce přes sebe plátky telecího masa, které přelijeme omáčkou s kusy zeleniny. Jako přílohu podáváme čerstvou bagetu nebo bramborou kaši.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.