Vepřová krkovička se salátem, pikantní pizza

V restauraci U mnicha v Kravařích se tentokrát zastavíme pro dva recepty. V typické italské peci vytápěné dřevem upečeme Pikantní pizzu a dále nabídneme Vepřovou krkovičku netradičně kořeněnou fenyklem.


Vepřová krkovička se salátem

Suroviny na maso:
- vepřová krkovička
- drcený fenykl
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej

Suroviny na salát:
- rajčata
- olivy
- celer
- citrónová šťáva
- sůl

Postup:
Maso naklepeme a po krajích nařízneme. Z obou stran jej osolíme, opepříme a posypeme drceným fenyklem. Maso pokapeme olivovým olejem a na rozpálené teflonové pánvi jej opékáme z obou stran – z každé asi 3-4 minuty, aby se maso dobře propeklo.
Na salát si nakrájíme rajčata, nadrobno také zelené a černé olivy a kousek celeru. Vše smícháme v misce, zakápneme citrónovou šťávou a lehce osolíme.
Jako přílohu k masu a salátu podáváme nejlépe brambory – například gratinované zapečené se smetanou a sýrem.


Pikantní pizza

Suroviny:
- mouka
- voda
- droždí
- sůl
- ochucená tomatová omáčka
- šunka
- salám vysočina
- strouhaný tvrdý sýr
- hermelín
- feferonka

02854233.jpeg

Postup:
Základní těsto na pizzu uhněteme z mouky, vody, droždí a soli. Necháme jej den uležet v lednici, ale před použitím přemístíme těsto na teplé místo – na porci 200 – 215 g těsta. Z bochánku tvarujeme postupným vytahováním těsta na pomoučené ploše tenkou placku o průměru asi 30 cm. Poté na placku klademe připravené suroviny. Nejprve ji potřeme tomatovou omáčkou ochucenou solí, pepřem, oreganem, česnekem, cibulí a kápií. Rozetřeme ji rovnoměrně po celé ploše až do krajů. Dále korpus posypeme strouhaným sýrem a obložíme jej plátky šunky, kolečky salámu a proužky hermelínu. Nakonec pizzu posypeme nakrájenou feferonkou. V restauraci pizzu pečeme v italské peci vytápěné čerstvým dřevem, doma v troubě. Pizza by měla být upečená lehce dozlatova. Podáváme ji čerstvou, nakrájenou na talíři na osm stejných trojúhelníčků.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.