Vepřový copánek s hříbkovou omáčkou a plněnou bramborovou kapsou

Tentokrát budeme připravovat náramně dobrý oběd postavený na poctivé domácí kuchyni. Sázejí na ni i v restauraci HEI parku v Tošovicích na Novojičínsku, kam jsme se také vypravili pro recept. Vařit budeme cop z vepřové svíčkové s plněnou bramborovou kapsou a houbovou omáčkou.


Grilovaný/pečený vepřový copánek s hříbkovou omáčkou a plněnou bramborovou kapsou

Suroviny na masový cop:
- vepřová panenka
- sůl
- pepř
- kmín
- slanina

Suroviny na hříbkovou omáčku:
- hříbky
- cibule
- česnek
- smetana
- vývar nebo voda
- máslo

Suroviny na bramborovou kapsu:
- předem uvařené brambory
- vejce
- olej
- anglickou slaninu
- mouka
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka

Postup:
Panenku očistíme, odblaníme a nařežeme tak, aby vznikly tři dlouhé proužky, nahoře spojené. Na stejnou délku uřežeme i slaninu, kterou společně s masem zapracujeme do copu. Volný konec můžeme zpevnit párátkem. Okořeníme a poté pomažeme olejem a necháme při pokojové teplotě odležet. Pečeme na pánvi až na poslední chvíli, tedy až ve chvíli, kdy máme téměř hotovou omáčku a bramborovou kapsu.

Mezitím si připravíme hříbkovou omáčku. Nejprve na vyškvařené slanině orestujeme do mírně zlatova nakrájenou cibuli, poté přidáme nakrájený česnek a opět krátce restujeme. Nakonec přidáme hříbky, ze kterých jsme slili vodu a opět společně restujeme, až hříbky změknout. Čas, kdy se hříbky tepelně upravují, využijeme na přípravu bramborové kapsy.

Předem uvařené a vychladlé oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku. Může být i česnek ale není ho třeba, protože je také v hříbkové omáčce. Přidáme vejce, mouku a hmotu zpracujeme. Poté si vytvoříme v dlani placku, na kterou položíme plátek až dva anglické slaniny, přikryjeme další vrstvou bramborové hmoty a vytvoříme úhlednou hranatou placku. Tu mírně upěchujeme a poté smažíme v hlubokém oleji dozlatova.

Když se nám bramborová příloha smaží v oleji dáme na pánvičku péci vepřový copánek a dokončíme omáčku. Hříbky mezitím změkly, tak přidáme vývar nebo vodu, smetanu a celou směn rozmixujeme pomocí tyčového mixéru, dochutíme a necháme krátce provařit. Nakonec přidáme oříšek másla.

Jídlo servírujeme tak, že bramborovou kapsu rozřízneme napůl na dva trojúhelníky, které mírně přeložíme na talíři přes sebe. Poté na talíř přidáme hříbkovou omáčku a nakonec masový copánek. Chceme li talíř osvěžit něčím barevným, můžeme na pánvi krátce orestovat cherry rajčátka s nakrájenou cuketou, které naaranžujeme vedle masa a bramborové kapsy.

autor: š.iva