Voňavé bramboráčky s tvarůžky
Tentokrát se v našem pravidelném kulinářském pořadu můžete těšit na typické české jídlo. Jmenuje se „voňavé bramboráčky" a jeho základem jsou brambory, slanina, kuřecí a vepřové maso a také pravé české tvarůžky.
Voňavé bramboráčky podle opavské restaurace U soudu
Suroviny:
- bramborákové těsto na 4 bramboráčky ve tvaru lívance
- 4 kroužky tvarůžků
- 2x 50 gramů kuřecího masa
- 2x50 gramů vepřového masa
- slunečnicový olej
- grilovací koření
- případně zelenina podle chuti
Postup:
Připravíme si bramborákové těsto, které poté (podle počtu porcí) upečeme v lívanečníku. Na jednu porci potřebujeme čtyři malé bramboráky.
Mezitím, co se nám pečou z jedné strany vezmeme dva padesátigramové plátky kuřecího a stejné množství vepřového masa a jemně jej naklepeme z obou stran. Neosolené maso prudce orestujeme z jedné strany na slunečnicovém oleji, otočíme, orestujeme z druhé strany, poté posypeme grilovacím kořením a na mírném ohni dopečeme.
Současně nezapomeneme obrátit na druhou stranu i bramboráčku. Zda jsou hotové, poznáme stlačením opečené strany prstem. Pokud se prohlubeň nevrátí do původního stavu, ještě nejsou hotové.
Na pánvičce, na které se dopeklo maso, nakonec opečeme také čyři plátky anglické slaniny. Ve finále dáme na talíř maso, na něj tvarůžky a necháme sýr rozpustit v mikrovlnce.
Všechny tepelně upravené suroviny servírujeme na talíř tak, že spodní vrstvu tvoří bramborák, na něj položíme maso s rozpuštěným tvarůžkem a nakonec dáváme opečenou slaninu.
Kdo má chuť, může k jídlu přikusovat zeleninu nebo zeleninový salát, který ale vždy servírujeme zvlášť. Na zapití se nejlépe hodí pivo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.