Zahradnický salát, palačinky s horkými malinami a vanilkovou zmrzlinou

Naše další putování za zajímavými recepty bude tentokrát ryze letní - pozveme vás totiž do restaurace Zahrada v Ostravě-Porubě. Mimo jiné tam skutečně přímo na zahradě, ve stínu vzrostlých stromů, servírují oblíbený Zahradnický salát. Stejně jako Palačinkám s horkými malinami a vanilkovou zmrzlinou tady zkrátka neodoláte. Nechte se tedy pozvat do Zahrady, kde pro nás své recepty vykouzlí sympatická kuchařka Libuše Rychlá.


Zahradnický salát

Suroviny:
- kuřecí prso
- čínské zelí
- okurka
- rajče
- balkánský sýr
- grilovací koření
- oregano
- feferonka
- olej
Na zálivku: sůl, pepř, cukr, ocet, voda
Na dresink: tatarská omáčka, kečup, česnek, pepř

Postup:
Kuřecí prso jemně naklepeme, posypeme grilovacím kořením a vložíme na gril nebo na pánev s troškou oleje. Z obou stran maso opékáme. Do hlubší misky vrstvíme zeleninu – na proužky nakrájené čínské zelí, po obvodu úhledně plátky okurky a rajčete. Zeleninu zakápneme zálivkou, kterou si připravíme z cukru, pepře, soli, octu a trošky vody. Dále do misky přidáme několik tenkých plátků balkánského sýru, které posypeme oreganem. Upečené maso nakrájíme na kostičky, vložíme je opět do misky nahoru na zeleninu a sýr a dochutíme třemi lžícemi dresink. Ten si připravíme z tatarské omáčky, kečupu, česneku a špetky pepře. Nakonec salát přizdobíme ještě sterilovanou feferonkou. Podáváme nejlépe s do křupava opečeným toastem.


Palačinky s horkými malinami a vanilkovou zmrzlinou

Suroviny:
- mléko
- hladká mouka
- vejce
- olej
- maliny
- sůl
- cukr
- vanilková zmrzlina
- čokoládový a jahodový toping

Palačinky s horkými malinami a vanilkovou zmrzlinou

Postup:
Z mléka, mouky, špetky soli a vejce vymícháme hladké palačinkové těsto. Na pánvi rozehřejeme olej a nalejeme do ní naběračku těsta, tak aby vznikla jen velmi tenká vrstva. Po chvilce palačinku opečeme i z druhé strany. Stejně tak si připravíme ještě i druhou palačinku. Maliny – mohou být i mražené – osladíme moučkovým cukrem a necháme je v mikrovlnné troubě rozehřát. Poté maliny rozetřeme na obě palačinky, každou z nich nadvakrát přeložíme a servírujeme na větší oválný talíř. Ten jsme už předem nazdobili čokoládovým a jahodovým topingem a pocukrovali. Palačinky na talíři doplníme ještě kopečkem vanilkové zmrzliny a dozdobíme šlehačkou.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, šéfredaktorka Radia Wave

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.