Filírovaná vepřová panenka na lůžku z listového špenátu

Pro Dobrůtky se vydáme na Těrlicko, do jedné z nejstarších hospod ve Slezsku, která získala název po Jaškovském kopci, na kterém stála už v roce 1268. V Jaškovské krčmě nás přivítá šéf restaurantu Petr Kocián a šéfkuchař Jaroslav Bláha nám připraví filírovanou vepřovou panenku na lůžku z listového špenátu, s vůní česneku a kapkou smetany. Nebude chybět ani recept na šťouchané brambory s cibulkou a anglickou slaninou.



Vepřová panenka
Dobrůtky z Jaškovské krčmy na Těrlicku, šéfkuchař Jaroslav Bláha připravuje filírovanou vepřovou panenku na lůžku z listového špenátu, s vůní česneku a kapkou smetany. Filírování - krájení na plátky.

Potřebujeme:
- vepřovou panenku (1 porce váleček 150 g)
- sůl
- pepř
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- špenátové listy mražené (mohou být i čerstvé, které nejprve spaříme, mražené necháme nejprve „povolit“)
- smetana ke šlehání (hustá, 1 porce cca 40g)
- stroužek česneku
- trochu vývaru na podlévání (cca dvě deci, vývar hovězí, slepičí nebo z kostky)

Postup:
Vepřovou panenku nejprve odblaníme a očistíme od šlachovitých částí a zbytečného tuku ostrým nožem, naporcujeme na 150g válečky (budeme péct vcelku, aby se neztratila šťavnatost, před podáváním na talíř nakrájíme zešikma na plátky). Můžeme si panenku dopředu naložit a odležet do lednice, pak bude maso křehčí, ale nemusíme.
Nenaklepáváme! Jen lehce pepř se solí vetřeme do porce a na rozpálené pánvi se dvěma lžícemi oleje orestujeme ze všech stran, aby získalo barvu. Poté maso z pánve vyjmeme. Do stejné pánve se šťávou, kterou nám maso pustilo, přidáme nadrobno nakrájený česnek, vložíme špenátové listy (u čerstvých nejprve spaříme, u mražených je nutné rozmrazit!), promícháváme, přidáme hustou smetanu (ke šlehání, cca 40 g), znovu vložíme orestovanou panenku, přikryjeme poklicí a dusíme cca 7 minut. Hlídat, promíchávat, panenku obracet.


Šťouchané brambory s cibulkou a anglickou slaninou

Do vařící osolené vody dáme na kostičky nakrájené brambory. Na pánvi jen dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.
Do uvařených, scezených brambor přidáme (do stejného hrnce) cibulku se slaninou, nesolíme! a lehce rozšťoucháme, aby nám zůstaly hrudky brambor.


Jak servírujeme:

Na talíř doprostřed vrstvíme nejprve šťouchané brambory - můžeme si vyhrát s úpravou třeba pomocí misky, vytvoříme kopeček. Na brambory rozprostřeme lůžko z listového špenátu a na něj rozložíme do vějíře šikmě nakrájenou vepřovou panenku.

Rada: Pokud připravujete větší počet porcí, doporučuje Jaroslav Bláha panenku nejprve na pánvi orestovat a poté nechat dopéct v troubě - čili nevracíme zpět ke špenátovým listům. Šetříme čas i naše ruce při umývání nádobí - potřebujeme jen jednu velkou pánev a hrnec na brambory.

Dobrou chuť!

autor: dam

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.